In de onze kleuterklas 'leren' we spelenderwijze vele dingen, maar zich geborgen en veilig voelen in de klas, bij de juf en de bij de andere kleuters, is nog steeds van het allerbelangrijkste.
Als de klas- en schoolomgeving voor de kleuter een sfeer van vertrouwen uitstraalt, kan het zich uitleven en op ontdekking gaan.
Aan de hand van boeiende en uitdagende materialen worden de kleuters in hun spel gestimuleerd tot ontdekken, te exploreren en te experimenteren. Verschillende thema's komen zo aan bod: mijn lichaam, herfst, speelgoed, ziek zijn, gevoelens, kleuren...
Wekelijks of tweewekelijks veranderen we van thema.
Aan de hand van boeiende en uitdagende materialen worden de kleuters in hun spel gestimuleerd tot ontdekken, te exploreren en te experimenteren. Verschillende thema's komen zo aan bod: mijn lichaam, herfst, speelgoed, ziek zijn, gevoelens, kleuren...
Wekelijks of tweewekelijks veranderen we van thema.
Hoe starten we onze dag?
Elke dag start met een onthaalmoment in onze onthaalhoek waar we elkaar dag zeggen, we kijken wie er afwezig is in de klas, we bespreken het weer. Jules is onze klas -en praat pop. Tegen hem durven de kleuters vaak hun eerste praatjes vertellen. Naargelang het weer kleden we Jules aan.
We bekijken onze daglijn en de activiteiten van de dag. Door middel van de daglijn weten de kleuters precies wanneer de dag start, welke de volgende activiteit zal zijn en wanneer ze naar huis gaan.
Elke dag start met een onthaalmoment in onze onthaalhoek waar we elkaar dag zeggen, we kijken wie er afwezig is in de klas, we bespreken het weer. Jules is onze klas -en praat pop. Tegen hem durven de kleuters vaak hun eerste praatjes vertellen. Naargelang het weer kleden we Jules aan.
We bekijken onze daglijn en de activiteiten van de dag. Door middel van de daglijn weten de kleuters precies wanneer de dag start, welke de volgende activiteit zal zijn en wanneer ze naar huis gaan.
Hoe verlopen klassikale activiteiten?
Een klassikale activiteit kan bijvoorbeeld een waarneming zijn, een verhaal, een vertelkring, poppenkast, een taalactiviteit, versje aanleren… Deze activiteiten sluiten zo goed mogelijk aan het thema van de week. Kinderen kansen geven om stap voor stap de wereld in al zijn facetten te ontdekken. Daarom vinden we experimenteren, ontdekken en kleuterinitiatief een must in de klas.
Naast het drukke klasgebeuren schakelen we ook regelmatig rustige sfeermomenten in. Hiervan maken we gebruik om stil te staan bij de gevoelens van uw kleuter.
We maken regelmatig tijd voor een muziek of een bewegingslesje.
Een muziekles kan bijvoorbeeld zijn:
- spelen met muziekinstrumenten
- ritmiek les
- dans
- ademhalingsoefeningen
- expressie-oefeningen
- exploreren van de zintuigen
- nieuw liedje leren…
Bewegingslesje:
- bewegingstussendoortjes
- ontspanningsoefeningen
- loop spel
- yogalesje
- Energizers…
Deze lesjes worden telkens zo goed mogelijk uitgewerkt in het wekelijks thema!!!!!!!!
Ook geven we de nodige aandacht aan afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten.
Rustmomenten? Waarom?
Veel kinderen worden overladen door allerlei prikkels en kunnen niet meer tot rust komen.
Rustmomenten zijn leuk want je hoeft niets en mag lekker JEZELF ZIJN! Bovendien is bewegen en ontspannen gezond: het maakt je bewust van je lichaam en stimuleert het de motoriek.
Door goed te ademen krijg je energie maar kan je je daarna beter ontspannen.
Zo vergroten we ook AANDACHTS- en CONCENTRATIEVERMOGEN.
Kinderyoga, bijvoorbeeld, stimuleert CREATIVITEIT en FANTASIE dit alles met het respecteren van je eigen grenzen en die van de andere kinderen.
De kindgerichte houdingen worden thematisch aangevuld met liedjes, versjes, sprookjes en verhalen die aansluiten bij de belangstelling en beleving van kinderen.
Zo beleven we iedere keer een nieuw avontuur, waarin op speelse wijze steeds terugkerende elementen verwerkt zijn, zoals: een kringgesprek, warming-up, bewegingen, adem- en ontspanningsoefeningen, kindermassages, concentratieoefeningen en creatieve activiteiten (muziek, zang, dans, spel, tekenen en schilderen)
Wat doen we nog?
Tik tak in onze klas!
Wat is dit?
Tik tak is een soort van tafelpoppenspel gebaseerd op het toenmalige TV-programma. Met op de achtergrond echte Tik Tak muziek komen knuffels en andere thema-materialen tot leven.
Het is een aaneenschakeling van verrassingen en speciale effecten waarbij het visuele, het ritme en het muzikale telt en niet het verhaal.
Na elke voorstelling volgt een nagesprek.
Dan halen we alle voorwerpen weer te voorschijn en laten we de kleuters vertellen wat ze allemaal gezien hebben.
Spelen in onze hoekjes:
De klas is verdeeld in verschillende hoeken (poppenhoek, puzzelhoek, luisterhoek, bouwhoek, klein constructiehoek, experimenteer bak, knutseltafel, spelletjes tafel...)
De kleuters kiezen in welke hoek of aan welke tafel ze willen spelen. De kleuters worden verdeeld en dan kan elke kleuter starten met spelen of met knutselen. Dit biedt ook de kans om voor de kleuterleidster te differentiëren. Met differentiëren bedoelen we het opsplitsen van de klasgroep in kleine werkgroepjes om elk kind op zijn eigen niveau te laten werken.
Bouwhoek:
Ze ervaren ook dat dingen eigenschappen hebben en kunnen dat ook verwoorden: blokken van verschillende grootte, kleur, gewicht, lengte, vorm. Ook werken we hier aan sociale vaardigheden zoals samen leren spelen. Vele willen spelen met wat er in de doos ligt, maar delen is soms moeilijk. Rond “wiskunde” wordt er spontaan gewerkt: de blokken toren nog hoger maken door het aantal blokken te vermeerderen.
Zandbak en experimenteer bak:
Hiermee stimuleren wij het experimenteren. Er worden geen opdrachten aan verbonden. Ze zoeken en proberen! Door zo’n rijk aanbod aan materialen aan te bieden krijgen de kinderen de kans om zelf wiskundig bezig te zijn: meten, passen, wegen van de spullen die in de zandbak aanwezig zijn.
Poppenhoek:
Ook in deze hoek luidt het samen spelen als basisprincipe.
In zo’n situaties kunnen de kinderen hun eigen gevoelens en verlangens op een persoonlijke manier uit drukken tegen over de andere kinderen.
En eveneens als in de andere hoeken wordt er zoveel mogelijk thema gebonden materiaal in verwerkt:
=> Thema Moederdag: allerlei kettingen werden aangeboden
=> Thema zaaien en planten: bloemenkettingen en bloemen armbanden om ons te verkleden.
Puzzelhoek:
Aan de puzzeltafel maken we puzzels. Eenvoudig, denk je?
Niets is zo moeilijk als een puzzel!
We beginnen met inleg puzzels, zo leren we de vormen kennen. Daarna gaan we over naar stukjes puzzel. Onze puzzels zijn ingedeeld in 3 kleuren: groen, oranje, rood. De groene puzzels zijn de makkelijkste, de rode de moeilijkste…
Spelletjes tafel:
Bij de tafel hoort een kast waaruit de kleuters zelf materiaal kunnen kiezen. Het aanbod in deze kasten is beperkt en wordt regelmatig aangepast.
Materialen zoals memory of domino, ... zijn in deze hoek te vinden. Alle materialen zijn voorzien van pictogrammen zodat de kleuters zelfstandig het materiaal kunnen opruimen.
Het is de bedoeling dat dit een rustige hoek is in de klas. Hier kunnen de kleuters allerlei gezelschapspelen spelen. Ze leren er hun beurt afwachten, regels opvolgen, tegen hun verlies kunnen enzovoort ...
Voorbeeld van spelletjes:
=> Zoek de andere helft van de vlinder
=> Zoek dezelfde kleur bij dezelfde grootte
=> Zoek dezelfde eitjes
=> Sorteer de dopjes volgens kleur
=>Een matrix va n bloemen; de juiste bloem met de goede kleur en vorm in het vakje leggen
ook: memory, lotto, bingo…
Luister/boekenhoek:
Hier vinden we allerlei boeken en cd’tje om naar te luisteren.
Hierin worden niet alleen boeken gelegd maar ook allerlei foto's verzameld van de verlopen thema's ook themabrieven, liedjes en versjes, verjaardagen...
Klein-constructietafel
De constructiehoek bestaat uit een rechthoekige tafel. Bij de tafel hoort een kast waaruit de kleuters zelf materiaal kunnen kiezen. Het aanbod in deze kasten is beperkt en wordt regelmatig aangepast.
Materialen zoals steek- en rijgparels, fantasiedozen, klein poppenhuisje en erg veel duplo’s!
Is dat dan zo maar spelen?
“Kinderen spelen al van hun geboorte. Het is een manier op de wereld te ontdekken en mensen in hun omgeving te ontmoeten. Spelen is niet zo maar spelen maar is een brede ontwikkeling.
Binnen spelactiviteiten creëren kinderen een situatie voor zichzelf waarin te optimaal aan hun trekken komen. Ze verleggen hun grenzen, worden nieuwsgierig en verkennen met vertrouwen hun wereld. Spel is een belangrijke activiteit omdat kinderen erdoor groeien in hun ontwikkeling: ze kunnen er hun affectieve behoeftes, motorische handelingen, verbeeldingskracht en cognitieve mogelijkheden in kwijt!!!
Daarom is het van belang om regelmatig van thema te veranderen en de kleuters voldoende spelmogelijkheden te bieden. De kleuters spelen samen, de juf speelt mee, andere kleuters bootsen situaties na (papa-mama-spelen), andere kleuters werken rond het wekelijks thema, kleuters met dezelfde interesses brengen elkaar op nieuwe ideeën… De rol van de leerkracht is hier zeer belangrijk om een goede spelactiviteit te ontwikkelen of te bevorderen, in te gaan op hun verlangens, te observeren om mee te spelen.
De kleuters kunnen telkens kiezen uit een beredeneerd spelaanbod.
De spelsfeer nodigt de kleuters uit om veilig te exploreren. Hun zelfvertrouwen groeit doordat de activiteiten toegankelijk zijn en er ruimte is voor eigen invulling. Spelen os meespelen en samenspelen. De jongste kleuters zullen vooral nog wat ‘alleen’ spelen en zijn meer op zichzelf gericht, ze zijn vooral bewegend en manipulerend bezig. Kleuters leren veel van elkaar. Handelingen worden gaandeweg uitgebouwd doordat kinderen elkaar nadoen en voorwerpen van betekenis veranderen. “
Ter info:
Tijdens onze activiteiten proberen we zoveel mogelijk doelen na te streven voor de kleuters.
Het gemeentelijk onderwijs werkt met doelen. (OVSG-doelen) In de onthaalklas moeten deze doelen niet bereikt worden maar zoveel mogelijk nagestreefd worden.
Wat is het rollenspel?
“Kinderen gaan meer en meer gebeurtenissen en situaties in rollen uitspelen, dit doen zij vanuit voorstellingen die ze opbouwen uit ervaringen met de wereld om hen heen. Door een rollenspel bevorderen ze hun taal, hun creativiteit en wordt het probleemoplossend vermogen van de kleuters ontwikkeld. Ze leren belangrijke sociale vaardigheden en het inzetten van specifieke kennis en vaardigheden!”
De knutselactiviteiten zijn meestal begeleid. In de loop van het schooljaar maken de kinderen zo kennis met verschillende technieken waaronder kleuren, kleven, scheuren, schilderen, stempelen, knippen en prikken, telkens ingebakken in het weekthema. We proberen hen daarbij zoveel mogelijk zelfstandigheid aan te brengen (zelf schortjes aan- en uittrekken, handen wassen, ...) en hun eigen initiatief te stimuleren.
Aan de knutseltafel maken we steeds onze werkjes. We werken met verf, lijm, scharen, papier, froezelpapier, potloden, wasco ... Alles waarmee je creatief kan bezig zijn.
Door creatief bezig te zijn leren we de verschillende beeld-elementen al spelend leren, dit zijn:
=> Vormen; rond, driehoek, vierkant
=> Kleuren: rood, geel, blauw, oranje, groen, paars,..
=> Lijn: dikke lijnen, dunnen lijnen, puntjes,...
=>Compositie: durven de gehele ruimte van een blad te benutten.
Door deze verschillende beeldende, technische middelen aan te wenden en samen te gebruiken, komen we tot een beeldend werk. Ook werken we hier aan de attitude van de kleuter, hier bedoelen we mee:
=> Dat ze openstaan voor de nieuwe dingen rondom hen.
=> Dat ze vertrouwen op hun expressiemogelijkheden en hun expressiestijl durven te tonen.
=>Dat ze vertrouwen op hun expressiemogelijkheden en hun eigen expressiestijl durven te tonen.
Ook maken we graag tijd voor het spelend aanbrengen van wiskundige begrippen zoals groot-klein, veel-weinig, hoog-laag, lang-kort, dik-dun.
Belangrijk hierbij is dat het SPEELS gebeurt én dat de kleuters zoveel mogelijk zelf experimenteren, ontdekken en DOEN.
Zo weten jullie een beetje meer hoe we werken in onze klas!